Tehnični pregledi za vozila in vse, kar morate vedeti o tem

Mnogim pravzaprav ni povsem jasno, kdaj so na vrsti tehnični pregledi za vozila. Če tudi vi sodite v to skupino, potem si zapomnite sledeče: datum tehničnega pregleda za prvi tehnični pregled je zapisan na hrbtni strani prometnega dovoljenja. Naslednji tehnični pregledi pa so zavedeni na potrdilu o opravljenem tehničnem pregledu.

Obstajajo tudi splošna pravila za tovrstne preglede, na primer: prvi tehnični pregled za osebna vozila mora biti opravljen, ko je avto star štiri leta. Naslednji tehnični pregledi potekajo na vsake dve leti, in sicer vse do 8 leta starosti. Kasneje pa vsako leto.

Tehnični pregledi za vozila in vse, kar morate vedeti o tem

Priprava vozila na varno vožnjo ter tehnični pregled

V resnici bi se morali ne tehnični pregled pripravljati ravno tako kot na varno vožnjo. Zapomnite si, da tehnični pregledi še zdaleč ne predstavljajo zgolj nepotrebne formalnosti, temveč predvsem pot do najbolj varne vožnje.

Ko se odpravljate na tovrstni pregled, morate torej s seboj pripeljati vozilo in predložiti prometno dovoljenje ter dokument o skladnosti vozila ali pa soglasje k registraciji vozila. V primeru, da je tovrstni dokument dosegljiv v elektronski obliki, potem ga ni potrebno predložiti. Ne pozabite pred pregledom svoje vozilo temeljito očistiti. Ne sme biti poškodovano in mora biti redno vzdrževano.

Preden vozilo odpeljete na tehnični pregled

In na kakšen način pravzaprav najbolje poskrbeti za redno vzdrževanje vašega vozila? Med drugim namreč tehnični pregledi vozila od vas zahtevajo, da svojega pripeljete povsem nepoškodovanega pa tudi redno vzdrževanega. Za slednje je najpametneje, da poskrbi kar profesionalni mehanik. Ta naj, preden avto odpeljete na pregled, temeljito pregleda luči, smernike, pnevmatike, ogledala in vse druge pomembnejše dele vozila. Obenem naj preveri tudi tlak v rezervni pnevmatiki, prisotnost obvezne opreme.

Ne pozabite preveriti še vse potrebne dokumentacije, ki jo prav tako narekujejo tehnični pregledi. To so na primer prometno dovoljenje, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje.