Prijava na izpit za čoln in njegovo opravljanje – vse, kar morate vedeti

Če želimo, da je plovba na morju varna, se moramo nanjo dobro pripraviti. Upravljanje čolna nikakor ni enostavno, predvsem pa je zelo odgovorno. Zato mora vsak voditelj čolna opraviti izpit za čoln, s katerim lahko upravljamo plovila do dolžine 24 metrov in je obvezen del vsake plovbe.

Če se želite prijaviti na izpit za čoln je to zelo enostavno, in sicer s pomočjo ustreznega obrazca. Za njegovo uspešno opravljanje je priporočljivo opraviti tudi tečaj. Na njem se predelajo vse teoretične in praktične vsebine, ki se jih preverja na izpitu, zato se ga vsekakor splača obiskati. 

Postopek prijave na izpit za čoln je enostaven

Pred opravljanjem izpita za čoln se je nanj potrebno prijaviti. Za prijavo je potrebno izpolniti ustrezen obrazec in ga oddati na Upravo RS za pomorstvo. Uprava kandidatu določi datum za opravljanje izpita, ko je njegova vloga popolna.

K vlogi je potrebno priložiti dokazilo o poravnani taksi in poravnani pristojbini, zdravniško potrdilo in potrdilo o opravljenem tečaju prve pomoči. Če imate vozniško dovoljenje si podatke o tem pridobi organ sam. K vlogi za izpit za čoln je potrebno priložiti tudi fotografijo in potrdilo o plačanem tečaju.

Pri opravljanju izpita za čolna se preverjajo različne vsebine

Na opravljanje izpita za čoln se je potrebno vsekakor dobro pripraviti. Izpit poteka pred 3 člansko komisijo uslužbencev Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, pri čemer se preverjajo praktične in teoretične vsebine.

Na teoretičnem delu, ki potek ustno, se preverjajo pravila o izogibanju trčenja na morju, pomorski predpisi, osnove navigacije, osnove motoroznanstva ter mornarska dela in veščine. Prav tako pa ima izpit za čoln tudi praktični del, na katerem se preverja izogibanje trčenja na morju, določanje položaja čolna, uporabo navtičnih kart, določanje kurza plovbe, merjenje oddaljenosti in vrste vrvi ter vezanje vozlov.